Grupa E – Spania, Costa Rica, Germania, Japonia
Grupa E este probabil singura care are două favorite clare: Spania și Germania. Disputa dintre cei doi granzi europeni este programată pe 27 noiembrie și în mod normal va decide câștigătoarea grupei. Costa Rica și Japonia pot surprinde oricând, dar au șanse mari să încheie pe pozițiile 3 și 4.
SPANIA (locul 6 în clasamentul FIFA)
Spania a prins Mondialul după ce a câștigat o grupă cu Suedia, Grecia, Georgia și Kosovo. Ibericii au adunat 19 puncte în 8 meciuri, cu un golaveraj 15-5. Spania nu s-a remarcat prea mult la ultimele două Cupe Mondiale. În urmă cu patru ani, în Rusia, a fost eliminată în optimile de finală, iar la ediția din 2014, în Brazilia, nici măcar nu a ieșit din grupe. Cel mai important succes al spaniolilor a fost la Cupa Mondială din 2010, când au câștigat trofeul la turneul din Africa de Sud după ce au trecut de Portugalia, Paraguay, Germania și Olanda. Interesant este că exceptând ediția din 2010, spaniolii nu au terminat niciodată pe podium.
ANTRENOR: Luis Enrique
Tehnicianul născut la Gijón este cu siguranță un nume cunoscut în lumea fotbalului încă din vremurile în care era jucător. A evoluat pentru Real Madrid timp de 5 ani, apoi a făcut pasul la rivala Barcelona, unde a stat 8 ani. Tot la echipa catalană a avut și cele mai importante performanțe ca antrenor. Între 2014 și 2014 a fost antrenorul Barcelonei, cu care a reușit să câștige UEFA Champions League. Tot în sezonul 2014/2015 a fost desemnat antrenorul anului de către FIFA. A fost numit antrenor al naționalei Spaniei pe 9 iulie 2018. A părăsit naționala timp de patru luni din motive personale, dar a revenit la aceasta în noiembrie 2019. La Euro 2020 a condus La Roja până în semifinalele Campionatului European, asta deși nu a selecționat niciun jucător de la Real Madrid. Ibericii au pierdut în fața Italiei, la loviturile de departajare.
Vedetele echipei Spaniei
Cel mai experimentat jucător și căpitanul echipei este mijlocașul defensiv Sergio Busquets, de la Barcelona. Are peste 450 de jocuri pentru formația catalană și aproape 140 la echipa națională. Busquets va bifa a patra Cupă Mondială și va fi probabil singurul jucător din lotul care s-a impus în 2010. Cel mai bun marcator spaniol este Álvaro Morata, care joacă în prezent la Atlético Madrid și care a mai trecut în carieră pe la Real Madrid, Chelsea și Juventus. Alte nume importante din lotul lui Luis Enrique sunt César Azpilicueta (Chelsea), Rodri (Manchester City) și tânărul Ferran Torres (Barcelona).
COSTA RICA (locul 34 în clasamentul FIFA)
Costa Rica a fost foarte aproape de calificarea directă la Cupa Mondială, dar a avut un golaveraj mai slab decât al Statelor Unite și a trebuit să joace un baraj în compania reprezentativei din Noua Zeelandă. Costaricanii s-au impus la limită, 1-0, grație unui gol marcat Joel Campbell și au putut sărbători a 6-a participare la Cupa Mondială din istorie. În trecut, Costa Rica a reușit să avanseze din grupă de două ori. În 1990, a fost eliminață în optimile de finală, dar în Brazilia 2014 au ajuns în sferturile, unde a pierdut în fața Olandei, la penalty-uri.
ANTRENOR: Luis Fernando Suárez
Antrenorul columbian a ajuns în 2021 pe banca naționalei din Costa Rica. Suarez are o carieră bogată în spate, începută în 1990, la Atlético Nacional. A mers pentru prima dată în afara Columbiei în 2003, în Ecuador. După un an pe banca lui Aucas, a fost chemat la echipa națională, pe care a condus-o timp de trei ani. A mai antrenat în carieră formații de club din Peru, Mexic, Columbia, dar și echipa națională a Hondurasului.
Vedetele echipei Costa Rica
Nationala lui Suarez are 4 jucători activi cu peste 100 de meciuri pentru echipa națională. Cel mai cunoscut este portarul Keylor Navas, care joacă în prezent la Paris Saint-Germain, echipă care l-a transferat de la Real Madrid. Mijlocașul Celso Borges Mora are peste 150 de meciuri națională și în lunga carieră a evoluat în Suedia, Turcia sau Spania. Un alt veteran important este Bryan Ruiz, pe care poate vi-l amintiți de la Fulham sau Sporting Lisabona. Nu în ultimul rând trebuie menționat numele lui Joel Campbell, atacantul care a calificat Costa Rica la Cupa Mondială. Vârful de 30 de ani are în CV echipe ca Arsenal, Betis, Olympiakos, Villarreal și Sporting CP.
GERMANIA (locul 11 în clasamentul FIFA)
Nemții au avut parte de o grupă de calificare lejeră, una din care au mai făcut partea Macedonia de Nord, România, Armenia, Islanda și Liechtenstein. Germania a câștigat 27 de puncte din 30 posibile și a terminat pe primul loc. Nemții sunt cvadrupli campioni mondiali, ultimul triumf fiind cel din Brazilia, în 2014. Celelalte trei trofee au fost obținute în 1954 (Elveția), 1974 (pe teren propriu), 1990 (Italia). În plus, au mai câștigat de patru ori medalii de argint și au terminat pe locul trei de patru ori. Naționala lui Flick are de luat o revanșă după prestația rușinoasă de acum 4 ani, când a terminat pe ultimul loc într-o grupă cu Suedia, Mexic și Coreea de Sud.
ANTRENOR: Hansi Flick
Anul trecut a avut loc o mare schimbare pe banca naționalei Germaniei. După 15 ani, Joachim Löw a plecat și a fost înlocuit de Hans-Dieter Flick. Fostul jucător și antrenor al lui Bayern Munchen a lucrat ca asistent al lui Löw între 2006 și 2014, așa că are destulă experiență cu fotbalul internațional. Flick a fost numit oficial antrenor principal pe 1 august 2021 și a câștigat cu 2-0 împotriva Liechtensteinului în primul său joc. Sub conducerea sa, Germania nu a pierdut până pe 23 septembrie 2022, când a fost învinsă de Ungaria în Liga Națiunilor.
Vedetele echipei Germaniei
Naționala Germaniei e plină de jucători de clasă mondială în toate compartimentele. Exemplul cel mai clar e poate la capitolul portari, acolo unde se bat pentru locul de titular Manuel Neuer (Bayern Munchen) și Marc-André ter Stegen (Barcelona). Căpitanul echipei este Thomas Müller de la Bayern, iar în lot se află și colegii săi Leroy Sané, Serge Gnabry și Joshua Kimmich. Alte nume importante sunt mijlocașul lui Manchester City, İlkay Gündoğanc, atacantul lui Leipzig, Timo Werner, sau Antonio Rüdiger, fundașul lui Real Madrid va ține apărarea.
JAPONIA (locul 24 în clasamentul FIFA)
Japonia, la fel ca majoritatea echipelor puternice din Asia, și-a început călătoria către Cupa Mondială abia în turul doi. Într-o grupă cu Tadjikistan, Kârgâzstan, Mongolia și Myanmar, japonezii au câștigat toate cele opt meciuri, marcând 46 de goluri și încasând doar două. Turul trei nu a mai fost atât ușor, dar niponii au terminat în spatele Arabiei Saudite cu 22 de puncte și au obținut calificarea directă. Japonia va juca pentru a șaptea oară în istorie la Campionatul Mondial, fiind eliminată de trei ori în grupe și de trei ori în optimile de finală.
ANTRENOR: Hajime Morijasu
Antrenorul în vârstă de 54 de ani și-a început cariera în 2012 la echipa de prima divizie Sanfrecce Hiroshima, unde a activat și ca jucător timp de 14 ani. Hajime Morijasu a antrenat aici până în 2017, când a trecut la echipa națională, prima dată la reprezentativa U23. La ultima Cupă Mondială a lucrat ca antrenor secund al lui Akira Nišin, iar apoi a fost numit antrenor principal. În 2019, a condus Japonia în finala Cupei Asiei, dar a pierdut cu 1-3 în fața naționalei din Qatar.
Vedetele echipei Japoniei
Un nume important în echipa niponilor este fundașul central și căpitanul echipei,Maja Yoshida, care joacă în prezent pentru Schalke, dar a mai evoluat anterior la Sampdoria și Southampton. Foarte cunoscut este și numele lui Takumi Minamino, care are în CV formații ca RB Salzburg și Liverpool. Alte nume importante din echipă sunt Takehiro Tomijasu și Juto Nagatomo, fundași cu mare experiență în fotbalul european.