20% pe LIVE
Ora
Cote
1.01
1000

Linkuri utile

Blog de Casă: Cyprien, cel mai puternic om din lume

Blog de Casă: Cyprien, cel mai puternic om din lume

Louis Cyr rămâne, până în zilele noastre, cel mai ”forțos” personaj care a trăit vreodată. Ridica 18 oameni de la podea și răsturna un vagon. A deținut cinci recorduri mondiale, unele dintre ele stând, și azi, în picioare!


Cătălin Oprișan

Avea vreo 11 anișori când i-a uimit, întâia oară, pe cei din jur: își ajuta tatăl la tăiatul și aranjatul lemnelor, într-o pădure canadiană. Un sistem de scripeți suia buștenii în căruță, dar copilul, Cyprien, plictisit să tot aștepte, i-a luat în cârcă și i-a aruncat direct la locul lor! Oamenii s-au uitat ciudat, însă era clar că are o forță ieșită din comun. A pus, apoi, mâna, pe o broșură despre Milon din Croton, faimosul atlet antic, despre care se spunea că a cărat, de tânăr, un vițel în spate, și i-a anunțat pe părinți că ”așa vreau și eu să ajung, precum el!”. A început să poarte cu el, pe o distanță de 400 de metri, un sac cu cereale la care, zilnic, adăuga încă 0.91 kg. Mama a decis să-i lase părul să crească, precum lui Samson. 

Lumea a început să afle cu adevărat despre el când avea 17 ani: mai întâi, a urnit, de unul sigur, o căruță plină cu grâu, rămasă înțepenită în mocirlă, apoi l-a învins pe faimosul Michaud din Quebec, cel care a plecat cu coada între picioare acasă după ce tânărul a ridicat o piatră de 220 de kilograme.


Treptat, avea să devină cunoscut în întreaga lume

În 1878, familia s-a mutat în Lowell, Massachusetts, Statele Unite, iar el a devenit, simplu, ”Cyr”, ca nume de scenă. A mers la concursul de ”Cei mai puternici oameni de pe Planetă”, de la Boston, unde, la nici 22 de ani, a ridicat de la podea un cal! Din 1883 până în 1885 e polițist. Oprește, cu mâinile goale, o luptă între bandele de cuțitari, e premiat. Se găsește, din nou, cu Michaud cel fioros, pe care-l învinge, din nou, ridicând, cu o singură mână, 99 de kilograme.

Deschide o sală de forță ce devine, treptat, centrul Universului, locul în care începe să formeze atleți. Încep provocările: un agent bănos, Eugen Sandow, fost campion la ridicat greutăți, cel considerat, de mulți, ”părintele bodybuildingului”, anunță că oferă 5.000 de dolari celui care-l va putea învinge pe Cyr. Mulți s-au înscris, niciun câștigător! 

La 32 de ani, Cyr are 132 de kilograme, 51 de centimetri circumferința gâtului și, la fel, 51 de centimetri la biceps. Acum încep recordurile, unele greu de crezut:
  • ridică o platformă pe care se aflau 18 oameni, cu o greutate totală de 1.976 kilograme;
  • ridică și înclină un vagon de marfă;
  • saltă de la pământ 242 de kilograme cu un singu deget;
  • ridică de la podea, cu o singură mână, 273 de kilograme!
Provocările sunt din ce în ce mai interesante. Ține pe loc doi cai, fiecare trăgând în direcții opuse. Pe 1 octombrie 1888, la Quebec, saltă 1.604 kilograme. Ajunge la Londra, unde ține showuri în fața a 5.000 de suflete. Presa vine și-l ia la întrebări, ajunge faimos în Albion. Pozează în Samson din Biblie, așa cum își dorea a sa mamă. Se apucă de box și de wrestling, dar nu-I place, se bagă doar la un singur meci, când îl învinge pe Édouard Beaupré.


În 2013, Antoine Bertrand e ales personajul principal al filmului ”Louis Cyr, cel mai puternic om din lume”

Prin 1904, când e trecut de 40 de ani, Cyr începe să se simtă din ce în ce mai rău. Exagerează cu mâncarea, nu mai face mișcare. A ajuns la 180 de kilograme. Doctorul Hector De Carrie îl sfătuiește să pună capăt. Îl ascultă, se retrage neînvins ca ”cel mai puternic om din lume”. Decedează în 1912, în noiembrie, la Montreal, regretat de toată Canada, dar mesajele de condoleanțe vin din întreaga lume. Se stinge după ce stabilise, pe bucățica sa, cinci recorduri mondiale.

Sursa: Debon, Nicolas: ”The Strongest Man in the World”